9 Intense YAR-dagen

Vorig jaar kwam ik in contact met Marlous van YAR Vlaanderen.  Begin van dit jaar volgde een nieuwe babbel met Nick.  En van het ene kwam het andere. Op het moment van dit schrijven, is het zondag 27 oktober, ik ben zopas terug van een intense periode van 9 dagen van huis : de residentiële week.
YAR Vlaanderen biedt jongeren in moeilijkheden tussen 15 en 21 jaar een kans om hun leven weer op de sporen te krijgen via een voortraject, een residentiële week en een opvolgingstraject van 8 maanden.

Voor mij was het allemaal de eerste keer.  Het heeft indruk op me gemaakt.  Alle trajecten steunen op een professioneel team, geflankeerd door vrijwilligers, jonger en ouder, die allen maar één betrachting hebben : hun steentje bijdragen aan jongeren die het moeilijk hebben in onze maatschappij. 

Mijn bewondering voor deze jonge jongens en meisjes is groot.  YAR werkte een traject uit dat niet makkelijk is.  Dat inspanning van die jongeren vereist tot negen lesuren per dag in geen eenvoudige materie.  En dat voor een publiek dat over het algemeen niet echt veel zin heeft in luisteren en stilzitten.  Maar de coaches, ook al is het in het Engels, dringen toch door tot deze gasten.  Het beklimmen van een paal van wel 12 m hoog en een touwenparcours blijven voor eeuwig in hun geheugen gegrift.
YAR zorgt ervoor dat er altijd een coach in de buurt is, een ganse week lang, van vroeg in de ochtend tot laat in de nacht opdat de jongeren hun hart kunnen luchten, hun emoties vrij kunnen laten omdat ze in een veilige omgeving zitten.

En zo merk je als vrijwillige coach dat een transformatie zich voltrekt.  Onzekeren beginnen in zichzelf te geloven, grenzen worden verlegd, vriendschappen gesmeed, doelen worden gesteld.
Tranen en emoties horen erbij.  Waarom ook niet ? De YAR -omgeving is veilig, biedt steun en perspectieven.

Het is zo een intense 9-daagse geweest … je moet er afscheid nemen van de jongeren, van de collega’s coaches.  En dat is met gemengde gevoelens. Maar soms moet je dingen loslaten.  De jongeren moeten hun eigen weg zoeken.
Ze hebben de basis gekregen om sterker in het leven te staan.  Nu ligt  de bal in hun kamp.

Gedurende de volgende 8 maanden krijgen ze een coach die hen elke week zal ontmoeten en hen ondersteunen want de (dikwijls destructieve) verleidingen van hun eigen oude leven zijn groot.
Er zijn genoeg voorbeelden die aantonen dat deze manier van werken loont.

En zo start ik ook de komende week met de wekelijkse coaching van een jonge kerel uit de regio.  Iemand met een hart van goud, die goed weet waar hij het moeilijk mee heeft, en die dat extra YAR-steuntje kan gebruiken.  De keuze van wat hij met zijn leven doet, die ligt bij hem. En dat weet hij.
Ik kijk er naar uit, ben benieuwd en hoop dat ik hem kan helpen om de next step te zetten, die hij nodig heeft om goed leven op te bouwen.

Geplaatst in Uncategorized.